5 vragen aan… Harm Middelburg

5 vragen aan… Harm Middelburg

Korfbal ligt stil, geen competitie, geen activiteiten. Onze jeugd is inmiddels weer begonnen met trainen en langzaamaan worden er weer wat dingen opgepakt. Dit betekent dus ook weinig nieuws en verslagen. Daarom hebben we onze leden opgezocht, waarin we vijf vragen stellen. Want wat doet die selectiespeler naast korfbal, wie zorgt er altijd voor dat het complex er netjes bij ligt en wie verstuurd altijd de parade?

In 5 vragen aan maken we kennis met onze leden, wie zijn ze en wat doen ze in het dagelijks leven. Ook vragen we naar hun leukste korfbalmomenten en wat ze voor KV Rigtersbleek doen. Vandaag bestuurslid; Harm Middelburg.

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven? Hoe ziet dat er nu uit?

Mijn naam is Harm Middelburg, ik ben 61 jaar. Werken doe ik bij het Twents Carmel College in Oldenzaal. Ik ben er adjunct-directeur van een bovenbouwafdeling binnen het vmbo. Samen met ruim dertig docenten begeleiden we de derde- en vierdejaars leerlingen van de theoretisch gemengde leerweg naar hun examen en proberen we een goede opstap te zijn voor het MBO of eventueel de havo. Ik zit daarnaast in het Platform TL, een landelijk bestuur om de belangen van TL en mavo-scholen zo goed mogelijk te behartigen.

Sinds de uitbraak van Corona werk ik thuis. Het onderwijs heeft zich (nu een keer) razendsnel ontwikkeld. In heel korte tijd bleken we in staat om onderwijs op afstand in te richten en om heel andere toetsvormen te bedenken. Voor mij bestaat de dag nu voor een groot deel uit overleggen en vergaderen via Microsoft Teams. Daarbij moeten we nu steeds rekening houden met veranderende omstandigheden en mogen we bedenken hoe een anderhalve- meter-samenleving er straks binnen een traditioneel schoolgebouw uit kan zien.

Hoe ben je bij KV Rigtersbleek terecht gekomen? Heb je altijd al op korfbal gezeten en speel je nu nog steeds?

Toen wij in 2006 van Emmen naar Twente zijn verhuisd, kozen wij vanwege mijn werk bewust voor wonen in Oldenzaal. Nanne en Tijs wilden natuurlijk wel blijven korfballen. Ik kende KV Rigtersbleek al als gezellige club van mijn eigen trainingskampen met kv Emmen. Na oriëntatie kwamen we al snel uit bij De Bleek. Een gezellige vereniging, presterend op een goed niveau. Ik kom uit een echte korfbalfamilie. Al jong liep ik langs de lijn en zo gauw het mocht startte ik zelf met spelen. Eerst bij sv Halen in Hooghalen, later bij kv Emmen en EKC 2000. Ik gaf al jong training en ik heb verschillende bestuurlijke functies vervuld bij deze clubs. Na het voorzitterschap van kv Emmen ben ik toegetreden tot het disctrictsbestuur van district Noord en heb ik ook nog een tijdje deel uitgemaakt van de landelijke commissie opleidingen van het KNKV.
Zelf korfbal ik al een lange tijd niet meer. Het spelletje blijft trekken en ik sta dan ook graag langs de lijn bij De Bleek; bezoek graag een League-wedstrijd van Dos ’46 en ik stream de nodige League-wedstrijden

Wat is jouw leukste/mooiste herinnering bij KV Rigtersbleek of korfbal in het algemeen?

Korfbal is voor mij een optelsom van herinneringen. M’n allereerste wedstrijd in de P1 op het toernooi in Ruinerwold, ik scoorde er vier. De jeugdkampen en de Pinkstertoernooien in Wierden. Nederlands kampioen worden op het toernooi voor tertiair onderwijs met PA De Eekhorst. Ik heb Anja leren kennen via korfbal. De kampioenschappen met de teams die ik trainde. Etc. etc.

Mijn leukste herinnering bij Rigtersbleek is het NK van de B1 in Assen. Stephan en Rudie hadden van dit team een hechte ploeg gesmeed. Op vrijdagavond vertrokken we in een busje en met enkele auto’s naar het Drentse Norg. Het huisje van de opa en oma van Foppe stond leeg en dat was een mooie plek voor het team om zich voor te bereiden op het NK dat op zaterdag gespeeld zou worden. ’s Avonds speelde het Nederlands elftal tegen Frankrijk. Met z’n allen om de buis en na de 3-0 winst was er nog een teambespreking: iedereen was ‘opgeladen’ voor de grote dag. Alle mobieltjes gingen ’s nachts in het keukenkastje. Op tijd naar bed en zaterdag vroeg uit de veren.

Op het veld van AVO werd door de B1 een enorm spandoek opgehangen: “Zullen we het nog even over de opstelling hebben?” Dit kenmerkte de sfeer in het team. De B1 was niet het team met de grootste korfbaltalenten. Het was wel een team met spirit en teamgeest. En dat bleek meer dan genoeg die dag! Ik krijg nog kippenvel als ik terugdenk aan het laatste fluitsignaal van de finale. De B1 Nederlands kampioen! En ik zie nog mijn vader, toen voor het eerst op de rollator. Hij was minstens zo trots als ik. Trots op zijn korfballende kleindochter!!

Wat doe je als vrijwilligerswerk voor KV Rigtersbleek of wat vindt je leuk om te doen bij de vereniging buiten korfbal?

In de beginjaren bij De Bleek waren we vooral chauffeurs. Drie tot vier keer in de week van Oldenzaal naar Enschede. Trainingen, toernooien, wedstrijden, we waren er steeds van begin tot het eind bij. Verdere activiteiten voor de club bleven beperkt tot bardiensten en een aantal optredens als goedheilig man met een rode mantel en een grote witte baard. Totdat Saskia enkel jaren geleden aan de telefoon hing en vroeg of ik bestuurslid zou willen worden bij de club. Na een goed gesprek met het bestuur ben ik ingestapt. Mijn insteek als bestuurslid is om naar bestuurlijke processen te kijken. Hoe zijn wij georganiseerd, wat stralen we uit.

Wil jij verder nog iets kwijt?

Verenigingen als KV Rigtersbleek die draaien op vrijwilligers hebben het al lange tijd moeilijk. Meer en meer zijn we verworden tot een maatschappij van ‘afnemers’. Je betaalt ergens voor (je contributie) en daarvoor wordt je een dienst verleend (je trainingen/je wedstrijden). Nou is onze KV geen sportschool met betaalde krachten en met een verdienmodel. KV Rigtersbleek is een club die we samen runnen. Ieder lid heeft talent dat hij naast korfbal in kan zetten voor de club. Daar moet je soms even tijd voor maken, maar ik kan je uit ervaring vertellen dat je voor die inspanning heel veel moois terug krijgt!   

Harm Middelburg