Het ontstaan van Korfbalvereniging Rigtersbleek

In de jaren 90 van de negentiende eeuw werd in Enschede eenaantal grote textielcomplexen met spinnerijen gebouwd. Rigtersbleek was één van de grootste en werd gebouwd in 1897. De Textielfabriek Rigtersbleek was in handen van de familie Van Heek. Er werd voornamelijk katoenen stoffen geproduceerd voor het maken van sarongs in Nederlands-Indië.

Textielfabrieken Rigtersbleek

De oprichting van SV Rigtersbleek

In 1910 werd door enkele personeelsleden van de voormalige textielfabriek “Rigtersbleek” een sportvereniging geformeerd. De naam werd “Rigtersbleek” en voetbal was de belangrijkste sport. Zestien jaar later wilden enkele vrouwelijke supporters een damesvoetbalclub oprichten. Volgens het bestuur toentertijd geen sport voor dames, het bestuur adviseerde deze dames om te gaan korfballen. Daarop werd op 14 september 1926 Rigtersbleek als korfbalvereniging opgericht.

Boksen, worstelen, voetbal, korfbal, handbal, het kon allemaal.

Korfbal, dat in 1902 werd bedacht door de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuysen, was in die jaren erg in opkomst. Verenigingen als DOS (oktober 1910), HKC (mei 1913) en Nääs (mei 1923) speelden al in competitieverband. Bij Rigtersbleek waren voorlopig alleen de dames actief en hun doorzettingsvermogen werd beloond. De heren kregen ook belangstelling en zo kon er dus een korfbalteam geformeerd worden. Op 2 september 1926 werd SV Rigtersbleek officieel aangesloten bij de OKB (Overijsselse Korfbal Bond).

Enschedese propaganda-activiteiten

Op 27 juli 1941, meldt bondsvoorzitter S.A. Wilson in zijn openingsrede dat, door een propaganda-actie, het aantal aspiranten in de specifieke NKB-verenigingen (verenigingen die aangesloten waren bij de Nederlandse Korfbal Bond) ten opzichte van het bondsjaar 1939-1940 verdubbelde van 2.077 tot 4.159. Waarbij Rigtersbleek behoorde tot de koplopers.

De propaganda activiteiten van Rigtersbleek blijven echter ook in de jaren daarna niet onopgemerkt. Jaarlijks wordt de Wilson Erebeker uitgereikt aan een persoon of instelling die dat jaar een opzienbarende of zeer succesvolle activiteit heeft verricht voor de verspreiding van het korfbalspel in de ruimste zin des woord. In 1958-1959 werd de Wilson Erebeker toegekend aan Rigtersbleek, door de propaganda activiteiten die het destijds voerde inWest-Duitsland.

Zelfstandigheid Korfbalvereniging Rigtersbleek

Na jaren van succesvolle en minder succesvolle perioden besloot de afdeling korfbal op 6 mei zelfstandig te worden. Op 29 februari 1968 werd door de textielfabriek Rigtersbleek te kennen gegeven dat zowel korfbal als voetbal voor eigen rekening het onderhoud van het gehele sportpark op zich moesten nemen. Voor beide verenigingen gaf dit enige problemen. Hoewel ‘Het Paviljoen’ het onderkomen bleef van beide verenigingen, was de situatie verre van ideaal.

Bleekrondom

Op 1 maart 1972 werd beide verenigingen verteld dat het sportpark was aangekocht door de gemeente. Dit was het sein voor de korfbalvereniging een bouwcommissie te formeren voor een eigen onderkomen. In 1976 was het zover en met het 50-jarig jubileum kon “Bleekrondom”, zoals wij die nu kennen, officieel in gebruik worden genomen.

De laatste jaren

De grootste successen op sportief gebied van de vereniging was het spelen in de Overgangsklasse. Het eerste team van KV Rigtersbleek speelde in de jaren 80 twee seizoenen in de Overgangsklasse. Ook van 2014 tot en met 2016 speelden de eerste twee seniorenteams in de Overgangsklasse. “Dat was een hoog niveau voor onze club” erkent voorzitter Robin Nooteboom.

KV Rigtersbleek 1 1983